Jak działa piekarnik parowy do zabudowy?

Piekarnik parowy do zabudowy

Typowa kuchnia składa się z podstawowych sprzętów takich jak lodówka, kuchenka i piekarnik. Natomiast dobrze wyposażona kuchnia zawiera urządzenia, które znacznie ułatwiają przyrządzanie posiłków i oszczędzają czas. Do takich elementów należy piekarnik parowy.

Zaliczany jest do urządzeń wielofunkcyjnych. Na początku można było go spotkać w kuchniach restauracyjnych lecz z czasem zyskał popularność i coraz więcej konsumentów wyposaża swoją prywatną kuchnię w to urządzenie. Dzięki temu wielu klientów może pozwolić sobie na zakup piekarnika parowego, który jest dostępny w korzystniejszej cenie.

Czym charakteryzuje się piekarnik parowy?

Piekarniki parowe najczęściej montowane są w zabudowie. Użytkowanie takiego pieca jest bardzo wygodne, ponieważ można przyrządzić cały obiad w jednym miejscu. Posiada on kilka funkcji takich jak:

  • pieczenie,
  • gotowanie na parze,
  • grillowanie,
  • opiekanie.

Dodatkową zaletą jest możliwość jednoczesnego pieczenia z gotowaniem wykorzystującym parę. Jednakże decydując się na zakup piekarnika parowego, należy wziąć pod uwagę fakt, że nie każdy producent oferuje piekarnik z funkcją pieczenia. Aby dokonać właściwego kupna, trzeba pamiętać, że musi on nie tylko gotować na parze, ale też piec.

W jaki sposób działa piekarnik parowy?

Piece parowe to nic innego jak zwykłe piekarniki wzbogacone o możliwość przygotowania potrawy na parze. W sklepach z artykułami AGD, można zakupić dwa rodzaje piekarnika. Pierwszy typ działa dzięki parowaniu statycznemu, w drugim zastosowany jest obieg wymuszony, czyli para wciskana jest do wnętrza piekarnika. Obydwie wersje posiadają pojemniki na ciecz, jednak istnieje też możliwość zakupu sprzętu, który jest podłączony do ujęcia wody. Piekarnik piekarnikowi nie równy dlatego, że istnieją urządzenia, które posługują się parą w celu dokończenia czynności pieczenia. Jednak to, że istnieje funkcja pary, nie jest konieczne jej zastosowanie. Dobry piekarnik parowy powinien posiadać możliwość pieczenia standardowo lub z domieszką pary. To jaki wybrać piec zależy od indywidualnych upodobań i od tego w jaki sposób ma być on używany.

Piekarnik parowy – czy warto go kupić?

Jeśli czujemy potrzebę udoskonalenia naszej kuchni i lepszej jakości przyrządzania potraw, piekarnik parowy będzie dobrym wyborem. Wykorzystanie pary w piekarniku pozwoli amatorom zdrowych i lekkich dań cieszyć się zaoszczędzonym miejscem, ponieważ nie trzeba kupować parowaru. Jest to świetnie rozwiązanie dla osób, które wiedzą, że taki sprzęt będzie ułatwieniem i niezbędnikiem w kuchni.

Jednak gdy uważamy, że ten rodzaj piekarnika, nie będzie nam potrzebny, lepiej wyposażyć kuchnię w dobrej jakości tradycyjny piec. Według opinii użytkowników piekarnik z funkcją pary nadaje podgrzanym potrawom świeżość i ciasta są bardziej wilgotne, puszyste, a na zewnątrz chrupiące. Również klienci chwalą to urządzenie za szybkość nagrzewania oraz łatwe utrzymanie czystości.

Piekarnik parowy pozwala przygotować zdrowe, smaczne dania, które nie stracą dużej ilości wartości odżywczych. Wszechstronność jego zastosowania przekonuje coraz więcej osób by uzupełnić osprzęt swojej kuchni o ten świetny piec.